Г-дин Зоран Матовић образлаже предлог

На довољно образложен и аргументован предлог Скупштина Хуманитарне организације „Стара Рашка“ у име 3.800 чланова Организације (чланова са чланским картама) донела је 26. фебруара 2019. године две Одлуке:

  1. Да се у 2019. години поводом јубилеја (20 година постојања и успешног рада) Организација кандидује за Сретењску награду у 2020. години.

  2. Да се обави консултација са државним органима задуженим за доделу ордења ради сагледавања могућности да се Вучићевић Војину додели неки од ордена за постигнуте резултате у области хуманизма

Предлоге и образложење на Скупштини дао је г. Зоран Матовић, дугогодишњи члан Организације, вишегодишњи члан Уравног одбора и Надзорног одбора Организације и дугогодишњи председник Удружења Крагујевчана у Београду, које сарађује са „Старом Рашком“.

Г-дин Матовић је у прилог предлозима говорио о изваредним резултатима које је за деветнаест година остварила волонтерским радом Хуманитарна организација „Стара Рашка“ и немерљивом доприносу г. Вучићевића у остваривању хуманитарних, социјалних, националних и духовних вредности. Од више десетина успешно реализованих пројеката и програма у оквиру циљева и задатака Хуманитарне организације г. Матовић је навео само неколико, који су довољни да оправдају предлоге. Улога и заслуга „Старе Рашке“ у склапању више стотина успешних бракова између момака из Србије и девојака ван Србије, помоћ сиромашној и болесној деци у Рашкој области у износу већем од пола милиона евра, помоћ деци у предшколским установама са више десетина тона хране и других потребштина, помоћ сточарима и воћарима у Рашкој области у набавци стотина грла оваца и коза и више десетина хиљада воћних садница, помоћ у изградњи инфраструктуре у сеоским подручјима и помоћ у изградњи и обнови сакралних објеката довољно оправдавају предлоге. Г-дин Матовић је посебно истакао успешно реализовање програма на планини Јавор, који има национални значај. „Стара Рашка“ је 2008. године на Јавору основала Сабор српске омладине из матице и расејања, којег организује више од десет година, мотивисана да на легендарној планини окупља срспску омладину из матице и расејања и да негује и чува Коло као српско културно наслеђе које је нашло место у УНЕСКО-у. У овој Манифестацији до сада је учествовало више од 70 српских ансамбала из земље и дијаспоре, а гледао их више од 100.000 људи. Последњих година Манифестација на Јавору проширена је са обележавањем ослободилачког српско-турског Јаворског рата 1876-1878. године уз учешће Војске Србије односно Министарства одбране, уз покровитељство председника Србије.

Заслужени за неговање традиција ослободилачких ратова, за очување културне баштине, они који решавају хуманитарне и социјалне проблеме у друштву, који брину о породици и наталитету, којима је све то морално и часно у свим сферама друштвеног живота, заслужни су да добију друштвено признање. Критеријуме за то испуњавају и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ и г. Војин Вучићевић.

УПРАВНИ ОДБОР

ДОНАТОРИ