Година 2020. остаће упамћена у Хуманитарној организацији по много чему. То је година у којој Организација прославља свој јубилеј – 20 година постојања и успешног рада. То је година у којој је Организација одликована од стране државе Златном медаљом за заслуге. То је година у којој је вирусна пандемија пореметила живот на целој планети и због које су отказане скоро све манифестације у свим областима друштвеног живота. Ипак, организатори Манифестације „Јавор 2020“, општине Ивањица, Нова Варош и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ уз учешће Српске православне цркве и Војске Србије су након првобитног одлагања на Петровдан 12. јула, XIII пут заредом реализовали ову активност на Крстовдан 27. септембра ове године.

Није било лако организаторима организовати комплетну Манифестацију уз примену свих мера заштите од Короне. Само велики труд и залагање које су учесници у Манифестацији испољили морало је дати крајњи позитиван резултат. Био је ово и путоказ да ентузијазам и дисциплина пружају могућност организације манифестација на којима се окупља већи број грађана.

Сада већ можемо рећи да је ово традиционална народна манифестација посвећена бурној историји Јавора, у функцији неговања и очувања две националне вредности: Традиција ослободилачких ратова и традиција извођења културно уметничког програма: Српско коло, гусле и изворне групе.

Манифестација је почела литургијом у Цркви спомен костурници на Јавору, где је служен помен за све погинуле у Јаворском рату.

Наставак активности је било полагање венаца на Спомен обележју на Калипољу и Споменику мајору Илићу на Јавору. Венце су положили: Војска Србије, општине Ивањица и Нова Варош, Хуманитарна организација „Стара Рашка“, представници Равногорског покрета из Ивањице и Школа из Кушића, која носи име мајора Илића. Пре програма на Јавору положени су венци Споменик погинулим црногорцима у I Светском рату у Кушићима.

Културно уметнички програм, као и сваке године обележили су наступи културно-уметничких анасамбала, изворних певачких група и гуслар из Сјенице. Посебну атракцију је представљала изложба аутентичних графика са мотивима Јаворског рата. Такође за ову прилику је доштампана књига „Планина Јавор у историји Срба“ др Војислава Суботића и Брошура са Манифестације Јавор 2019. које су бесплатно подељене учесницима Манифестације и гостима.

 

Окупљенима на Јавору у име организатора обратио се Ристо Дилпарић, председник Управног одбора Хуманитарне организације, који је дао кратак осврт значаја Јаворског рата по  Србију и нашој обавези да сачувамо сећање на све оне који су свој живот положили на бранику отаџбине како би ми данас могли слободно да живимо.

к. 

УПРАВНИ ОДБОР

ДОНАТОРИ