Хуманитарна организација „Стара Рашка“ започела је Манифестацију „Јавор 2019.“ 11. јула дочеком у Београду српсих културно-уметничких друштава.

Планом сарадње Хуманитарне организације и Генералштаба Војске Србије планирана је заједничка едукативно-културна активност у Дому Гарде у касарни „Топчидер“ у Београду. Активност су заједнички организовали Хуманитарна организација, Генералштаб Војске Србије и Дом Гарде Војске Србије.

Активност је почела у 09.00 часова отварањем изложбе 34 реплике оргиналних графика из српско-турских ратова 1876 – 1878. године, које је обезбедила „Стара Рашка“.

Од 10.00 часова у препуној свечаној сали Дома Гарде Хуманитарна организација је приказала за ову прилику урађен филм о активностима Оранизације у протеклих двадесет година. За припаднике Војске Србије Организација је са историчарем г. Милићем Петровићем припремила и одржала предавање под називом „Српско-турски ратови у вртлогу интереса великих сила“.

   

 

За крај програма културно-уметничка друштва „Ђоко Патковић“ из Боботе код Вуковара и „Свети Ђорђе“ из Станчева код Темишвара су извели по једну кореографију из свог репертоара. У знак сећања на њен боравак у Дому гарде Хуманитарна организација „Стара Рашка“ је поклонила присутним представницима Војске Србије 800 књига „Планина Јавор у историји Срба“ аутора проф. др Војислава Суботића, Брошуре о одржаном предавању и промотивне материјале о раду Организације.

Од 11.30 часова гости из Боботе и Станчева са представницима Хуманитарне организације били су гости у Јединици Гарде Војске Србије. Госте је лично примио и био им домаћин током читавог боравка командант генерал-мајор Миломир Тодоровић.

Гостима је кроз предавање команданта представљена Јединица, приређен обилазак Спомен собе и изузетно уређеног Богослужбеног простора. На крају посете за госте су домаћини приредили коктел и заједнички војнички ручак.

Око 14 часова гости из српског расејања са представницима Организације су завршили посету Војсци Србије и упутили се ка Ивањици, да би сутрадан на Петровдан 12. јула учествовали на Манифестацији „Јавор 2019“.

УПРАВНИ ОДБОР

ДОНАТОРИ