Делегација „Старе Рашке“ на уручењу Уговора о поклону стеоних крава –  сточарима у општини Пљевља 

            

          Члан делегације „Старе Рашке“, председник Управног одбора Војин Вучићевић, обратио се скупу у Пљевљима. Говор је изазвао одушевљење, па га објављујемо у целости:

            Поштовани,

        Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда добила је поверење од Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Владе Србије, да реализује Програм помоћи сточарима у општини Пљевља у износу од 42.000 евра. За реализовање тог Програма „Стара Рашка“ је ангажовала своје две Марије, Марију Моровић и Марију Мијовић. Оцена је да су успешно обавиле своју мисију. Како, чули смо данас и видели из филма.

           Само још нешто о Програму и нашој Хуманитарној организацији.

         „Стара Рашка“ је носилац Oрдена Светог Саве којим ју је одликовао Синод СПЦ, потом је носилац одликовања председника Србијe Александра Вучића Златне медаље за заслуге. Те вредности су квалифоковале ову Организацију да добије тако важан посао.

         Рад „Старе Рашке“ добро је познат Српској православној цркви. Отуда предлог Високопреосвећеног митрополита Јоаникија да „Стара Рашка“ прошири свој рад и на четири општине у Црној Гори које припадају Рашкој области (Пљевља, Бијело Поље, Беране и Рожаје). Јесмо ЗА, али да имамо логистику у овим општинама, посебно јесмо данас када се све више и све боље нормализују односи између две братске државе – Црне Горе и Србије.

          Неко је завадио два ока у глави, грдно нас посвађао. Данас хвала Богу није тако, на добробит народа обе државе. Летос после више годинa на планини Јавор на Сабору српске омладине из матице и расејања, који 20 година организују „Стара Рашка“ и општине Ивањица и Нова Варош, у културно – уметничком програму развило се Црногорско коло, у извођењу Ансамбла „Коло“ из Берана. Са те манифестације забележен је историјски догађај – братимљење са разменом капа два ансамбла, „Кола“ из Берана и „Прела“ из Београд у организацији „Старе Рашке“. Као идејни оснивач Сабора на Јавору обећавам да ће се сваке године на Петровдан на Јавору играти Црногорско оро, ако за то не буде политичке блокаде.

          Хвала на слушању.  

          Живели!

  

          Пљевља, 7. 9. 2022.                                                                                                                                                                                        Војин Вучићевић

ДОНАТОРИ