I УВОДНЕ НАПОМЕНЕ

 Све док велики број чланова Хуманитарне организације није у могућности да њене активности прати путем електронских медија биће потреба да се пишу Извештаји о раду и финансијском пословању на класичан начин, као до сада. У сваком случају чланови, донатори и пријатељи Организације треба да буду информисани о њеном раду, па ћемо до даљњег следити седамнаестогодишњу праксу.

У уводном делу Извештаја за последњих неколико година пуно је важног речено, речено је све што је требало рећи, па би сада било само понављање реченог. Сада је најважније да позовемо чланове, донаторе и пријатеље Организације да се у две наредне године, до јубиларне 2019. (двадесет година), максимално ангажују да „Стара Рашка“ још више ојача, да у јубиларној години крунише успехе, да оправда циљ свог оснивања и постојања.

II ОСТВАРЕНЕ АКТИВНОСТИ

             На крају године сумирани су резултати рада УО, извршних директора и председника Организације, да би се њихове активности и резултати исказали као остварење Хуманитарне организације. Резултати су задовољавајући, што не значи да нису могли бити бољи. Од свих извршиоца Програма рада за 2017. годину својом активношу посебно су се истакли Вучићевић Војин, извршни директор за пројекте, и др Зага Попадић, извршни директор за послове из области здравства. Нема успешних активности без обезбеђених финансијских средстава, а та средства у току године углавном је обезбеђивао Војин Вучићевић.

            Овде су исказани реализовани пројекти из Програма рада који по природи и значају спадају у веће односно важније пројекте и који се могу посматрати као заокружена целина. Други мањи пројекти посматрани као планови и задаци груписани су по сродности у збирне наслове активности.

 

 1. Обележавање дана Организације

У Дану Организације одржава се Годишња Скупштина и обележава Слава Организације. За то је одабран 26.фебруар – дан свеца Светог Симеона Мироточивог, који је заштитник Хуманитарне организације и који је постао Слава Организације.

            У присуству стотинак чланова, донатора и гостију Организације, у Храму светог Димитрија у Новом Београду после јутарње литургије, уз саслужење првог свештеника Војске Србије мајора Слађана Влајића, званичног изасланика начелника Генералштаба Војске Србије, резањем славског колача започело је обележавање Славе.

После верског обреда у Храму служен је славски ручак у Ресторану "Маринада" на Сави. Домаћин Славе био је Управни одбор, у чије име је госте поздравио г. Милован Ивановић. Мајор Слађан Влајић поздравио је присутне и у име генерала Љубише Диковића слављеницима честитао крсну Славу.

У вечерњим часовима по традицији Скупштина је одржана у свечаној сали Градске општине Нови Београд, којој је присуствовало око 350 чланова, донатора и гостију Организације.       

Пре почетка Скупштине приказан је филм Стара Рашка на путу без граница. На почетку рада Скупштине минутом ћутања одата је пошта преминулим члановима између две Скупштине.        

Скупштину је водио њен председник г. Зоран Пешовић, који је поздравио присутне, а поименично посебне госте.

Скупу су се обратили г. Радосав Васиљевић – председник општине Нова Варош, др Алтан Хамидовић – директор Дома здравља са стационаром у Сјеници и др Јово Лојаница – председник Фондације за лепшу будућност „Јово В. Лојаница“ из Београда.

Од више пристиглих телеграма честитки и подршке председавајући је прочитао телеграме: сестринске Фондације „Стара Рашка“ из Торонта, кабинета НГШ Војске Србије, начелника Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе Министарства одбране и председника општине Косјерић.

Извештај о раду Надзорног одбора поднела је његова председница г-ђа Рената Смиљанић. Извештај о раду и финансијском пословању поднео је г. Милован Ивановић, у име Управног одбора.

            Следећи праксу из ранијих година уручена су признања правним и физичким лицима за посебан допринос успешном раду Хуманитарне организације у 2016. години.

Захвалнице су добили:

ПРАВНА ЛИЦА

 1. Хуманитарна фондација "Стара Рашка" – Канада (Торонто);

 2. Општина Нова Варош – Нова Варош;

 3. "Rad Commerce" DOO – Београд;

 4. IBIS-Instruments" DOO – Београд;

 5. СУТР "Маринада" – Београд;

 6. Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама Владе Републике Србије – Београд;

 7. АМС Осигурање АДО – Београд;

 8. Епархија милешевска – Пријепоље;

 9. „ИМП – Аутоматика“ ДОО – Београд;

 10. „Dragon Fly“ DOO – Београд;

 11. „Транспортшпед“ ДОО – Београд;

 12. „Путеви“ ДОО – Ивањица;

 13. Рибарско газдинство  “Ечка“ АД – Лукино Село;

 14. „Addico Bank“ – Београд; и

 15. „Movem Toy“ DOO – Београд.

  ФИЗИЧКА ЛИЦА

 1. Поч. Младен Љујић –  Шведска (Бјув); и

 2. Асан Хоџић – Немачка (Офенбах).

  У име добитника признања Склупштини се обратио председник општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић, који је истакао значај „Старе

  Рашке“ за становништво у Рашкој области и изразио задовољство степеном сарадње локалне самоуправе општине Нова Варош и Хуманитарне организације „Стара Рашка“.

  Установљену награду "Гордан Ранитовић" по оцени жирија поделили су новинари Гвозден Николић из Чачка  и  Зоран Шапоњић из Ужица.

  Награда најбољим студентима из Рашке области на Београдском универзитету у вредности од по 20.000 динара додељена је: Александру Поповићу из Пријепоља, студенту мастер студија на Шумарском факултету, са просечном оценом од 9.70 и Николи Павловићу из Новог Пазара, студенту на Пољопривредном факултету,   са просечном оценом од 8.90. На награди се захвалио Александар Поповић, који је између осталог рекао да је с обзиром на своје порекло радостан што награду добија од ове и овакве Организације.

  Ради усклађивања потреба и фактичког стања Скупштина је усвојила измене и допуне Статута Организације.

  На крају седнице Скупштине председавајући г. Зоран Пешовић обавестио је Скупштину да је домаћин Славе Организације за наредну годину г. Бранислав Баћовић (на слици), угледни привредник и власник Предузећа „Транспортшпед“ из Београда и позвао присутне на славско послужење и дружење. Послужење, као и целу манифестацију, несебично су помогли  спонзори од којих посебно издвајамо Градску општину Нови Београд, СУТР „Маринада“ из Београда, „Златиборац“ из Чајетине и СУР "Златар" из Београда.

 

 1. Божићни поклони сиромашној и болесној деци у Рашкој области

Тринаест година заредом Хуманитарна фондација „Стара Рашка“ из Канаде прикупља и шаље новац за Божићне поклоне сиромашној и болесној деци у Рашкој области. За 2017. годину послато је 55.000 канадских долара, што износи око 4.500.000 динара, а за тринаест година послато је око пола милиона евра. За Божић је 850 деце добило по 5.000 динара: у Пријепољу 340, а у Прибоју и Новој Вароши по 255 деце.

Поделу поклона организовала је Хуманитарна организација „Стара Рашка“ преко својих Испостава у наведена три града. Организација и подела биле су беспрекорне. Поделу поклона у тамошњим Домовима културе пратило је више медија, у присуствву и обраћању представника локалних самоуправа. Речено је да ће од подељеног новца корист имати деца и њихови родитељи, али и трговине у местима поделе новца.

 

 1. У Новој Вароши Трибина „Хуманост нема нацију“

Последњих година Хуманитарна организација у земљи и дијаспори организује Трибину Хуманост нема нацију. Трибина се одржава углавном у хуманитарне сврхе и у корист здравства, па о њој највише брине извршни директор за здравство г-ђа др Зага Попадић.

У Новој Вароши у препуном Дому културе одржана је Трибина 27.априла 2017.године. Трибини су присуствовали челни људи локалне самоуправе, на челу са председником општине г. Радосавом Васиљевићем.

Трибини су присуствовали и представници Испостава Хуманитарне организације из Сјенице, Пријепоља и Прибоја. Запажени гости били су: представници Фондације за лепшу будућност „Јово В. Лојаница“ из Београда и Исламске заједнице из Нове Вароши и Сјенице, док, нажалост, нија било представника  Српске православне цркве.

Трибину су пратили локални и регионални медији.

Количине и вредност подељене хуманитарне помоћи задовољиле би и веће и богатије општине него што је Нова Варош.

Пре отварања Трибине приказан је филм „Хуманост нема нацију“, којим су присутни били одушевљени, иако је филм приказао само део активности Хуманитарне организације. Тај филм је први пут прошле године приказан дијаспори у Немачкој, када је добио највеће похвале.

За говорницом на Трибини су се смењивали говорници: председник општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић, у име Управног одбора г. Милован Ивановић и извршни директори Хуманитарне организације др Зага Попадић и г. Војин Вучићевић.

Др Попадић је говорила о њеном мукотрпном хуманитарном раду у области здравства, о нужној потрби да се неко тиме бави после великог броја оболелих од леукемије и других карцинома у Рашкој области, као последица бомбардовања НАТО снага бомбама са осиромашеним уранијумом.

Вучићевић је говорио о капацитетима „Старе Рашке“ и улагањима у Рашку област. Говорио је о одржаним Трибинама у Пријепољу и Прибоју и најавио Трибину у Сјеници.

После завршених говора прешло се на дело, на конкретно уручење хуманитарних и социјалних помоћи, због којих је Трибина и организована.

Здравству у Новој Вароши уручрна су три компјутера и пет штампача, набављених из средстава Хуманитарне организације.

Основној школи у Божетићима уручен је компјутер и  штампач, који је Организација набавила својим средствима, уз то уручено је и стотињак књига за школску библиотеку. Дечијем вртићу „Паша и Наташа“ уручено је 50 вредних дечијих играчака, уз то и већа количина кондиторских производа, одеће, обуће и сокова, све донације познате фирме за промет играчака и других роба за децу „Dexy Co“ из Београда, у вредности већој од 300.000 динара.

После уручених робних поклона прешло се на уручење новчаних помоћи. За четворо деце Пауновића којима је отац трагично настрадао дато је 30.000 динара, које је наменски донирао велики донатор Хуманитарне организације Ресторан „Маринада“ из Београда.

По једном најбољем ученику из четири разреда основне школе у Акмачићима дато је по 10.000 динара. За ову потребу наменску донацију је дала Фондација за лепшу будућност „Јово В. Лојаница“ из Београда.

Највећу финансијску подршку да се Трибина одржи учинило је Предузеће „Candy“ из Суботице, које је Хуманитарној организацији наменски донирало 100.000 динара.

На крају присутним још једном се обратио председник општине г Радосав Васиљевић. Захвалио се у име Нововарошана и у своје име за све што Хуманитарна организација чини за Нову Варош и њене грађане, уз обећање максималне сарадње и подршке пројектима „Старе Рашке“. 

 

 1.  Манифестација „Јавор-Калипоље 2017“              

Све битке на Јавору и око Јавора 1876-1878, укључујући и битку на Калипољу, назване су једним именом Јаворски рат.

Манифестацију „Јавор-Калипоље 2017“ одржану на Петровдан 12.јула 2017.године чине три програма: Обележавања Јаворског рата (1876-1878), 10. Сабора српске омладине из матице и расејања и Часа историје.

Организатори Манифестације били су Хуманитарна организација „Стара Рашка“ и општина Нова Варош.

Сабор је основала Хуманитарна организација 2008.године, који је те године посетило 30.000 људи. За Час историје у тој години текст је написао Милован Витезовић, а говорили га београдски глумци. Сабор и час историје трају и данас, а у обележавање Јаворског рата од пре две године укључила се Војска Србије, чиме је манифестација добила на значају.

У 2017.години после јутарње литургије у скоро саграђеној Цркви спомен-костурници на Јавору и помена изгинулим ратницима Јаворског рата, њих око 20.000, положени су венци и запаљене свеће код споменика мајора Илића на Јавору и код споменика на Калипољу, где је само у једном дану (6.јула 1876) погинуло 6.000 српских војника.

Јунацима Јаворског рата одате су војне почасти. На споменике венце су положили делегација Министарства одбране и Војске Србије, општине Нова Варош и Ивањица, Хуманитарна организација „Стара Рашка“, Удружења ратних потомака 1912-1918. „Пуковник Душан Пурић“ из Ивањице и „Војвода Петар Бојовић“ из Нове Вароши и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића.

У подножју Калипоља, код школе у Љепојевићима, одржан је културно-уметнички програм – Сабор српске омладине из матице и расејања.

Јубиларни 10. Сабор српске омладине из матице и расејања, отворио је председник општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић, а присутне сабораше у име Хуманитарне организације поздравио је г. Милован Ивановић, председник Управног одбора.

У културно-уметничком програму учествовали су ансамбли: КУД „Свети Ђорђе“ из Станчева код Темишавара у Румунији, КУД „Ђоко Патковић“ из Боботе код Вуковара у Хрватској, КУД „Пљевља“ из Пљеваља у Црној Гори, КУД „Српски витезови“ из Бања Луке у Републици Српској, КУД „Нова Варош“ из Нове Вароши и изворна певачка група „Јабучани” са Јабуке код Пријепоља из Србије.

У школи у Љепојевићима Хуманитарна организација „Стара Рашка“ поставила је изложбу јединствених графика, цртежа и слика са мотивима Јаворског рата, које су добијене од Историјског музеја из Париза. Отварањем изложбе  званично је почео Час историје.

На крају програма, на инсистирање великог броја учесника Сабора, скупу се обратио г. Војин Вучићевић. Део свог говора посветио је КУД „Свети Ђорђе“ из Румуније због учешћа на сваком од предходних десет Сабора и КУД „Ђоко Патковић“ из Вуковара због специфичности услова у којима живе и раде представници српског народа у Хрватској. Због њихове оданости Јавору и српској историји, поштујући 20.000 изгинулих српских бораца на Јавору, Вучићевић је позвао ова два ансамбла да учествују у обележавању Јаворског рата све док се то обележавање организује.           

На крају Сабора на иницијативу припадника Војске Србије на саборишту се развило заједничко Ужичко коло које је на најбољи начин показало јединство народа са својом војском. Помешане српске ношње са униформама Војске Србије остаће у сећању сваког присутног на Сабору и дуго ће се о томе причати у народу подно легендарне планине Јавор.

            Да би српски народ, пре свега омладина, пратио и вредновао велике догађаје из националне историје треба га стално и на разне начине подсећати и подстицати на незаборав. Нажалост, заборава је у Србији све више, па и када су у питању догађаји на Јавору и око њега. Нема у Србији планине са бурнијом историјом од Јавора, ни на једној планини у Србији није изгинуло толико српских ратника колико је изгинуло на Јавору и његовој околини. Ове године за ову манифестацију нажалост нису интересовање показала ресорна министарства и неке локалне самоуправе. Ипак, организатори овогодишње манифестације општина Нова Варош и Хуманитарна организација „Стара Рашка“, очекују да ће убудуће Јавор бити предмет интересовања и оних којима до сада није био, а требало је. Рачуна се и на још чвршћу и плодотворнију сарадњу са Војском Србије. Оптимизам за боље дане Јавора даје садржај и реализација изведеног програма. Јаворски рат са својом историјом нашао је место у циљевима и задацима „Старе Рашке“, због чега ће она и даље бити посвећена тим вредностима.

Услов за одржавање манифестација попут јаворске и услов за њихов успех је новац. Манифестација на Јавору у протеклих десет година није имала проблем финансирања, пре свега захваљујући ангажовању њеног оснивача Хуманитарне организације „Стара Рашка“. Износ прикупљњних наменских средстава за манифестацију у 2017.години говори о постојању свести код народа када је у питању српска историја, култура, традиција и обичаји. Дата средства од општина Нове Вароши, Ивањице и Хуманитарне организације „Стара Рашка“ су очекивана и обавезујућа. Ове године одзив донатора „Старе Рашке“ да помогну финансирање Манифестације „Јавор-Калипоље 2017“, посебно одзив нововарошких привредника, даје наду да ће Јавор доживети славу коју заслужује. Колико је одзив био моћан види се из списка штампаног у Поглављу Прикупљање средстава.

            Они који су преузели бригу о Јавору шаљу две поруке. Да Сабор српске омладине из матице и расејања промовише Јавор као планину српске омладине и центар окупљања српске омладине из целог света, где ће се омладина сабирати, упознавати и зближавати. Да обележавање Јаворског рата постане манифестација целе Западне Србије односно простора са којег су четири бригаде (Ужичка, Чачанска, Рудничка и Шабачка) учествовале и њихови војници гинули у Јаворском рату. Ако се ове поруке реализују, ето Јавору значаја у матици и расејању, значаја који заслужује.

 

 1. Робне помоћи корисницима у Рашкој области

„Стара Рашка“ је одавно констатовала да је све мање новчаних донација, па се задовољење потреба мора тражити у робним донацијама. Хуманитарна организација је у 2017. години успела да обезбеди више робних донације, а за неке је морала да партиципира својим средствима. У току године реализоване су три врсте робних донација, различитим корисницима, како се то види у наставку текста.

Великом заслугом председника Управног одбора г. Милована Ивановића од Предузећа „Тоза Марковић“ из Кикинде обезбеђено је 52.500 комада кровног црепа и 1.000 м² керамичких плочица.

У сарадњи са локалним самоуправама и њиховим центрима за социјални рад општина Сјеница, Тутин, Нова Варош, Пријепоље и Прибој, Хуманитарна организација је преко својих Испостава у наведеним градовима организовано поделила ову вредну донацију. Помоћ су добили најугроженији појединци, здраствене и образовне установе.

Великом заслугом извршног директора Организације за здраство др Заге Попадић у марту месецу у Батајници (Београд), преузет је намештај (ормари), донација Адико банке. Ова донација као хуманитарна помоћ уручена је Дому здравља са стационаром у Сјеници (70) и Интерном одељењу - одсек хематологије, Опште болнице Здраственог центра у Ужицу (30).

У дану уручења у Сјеници поред ормара уручено је и 12 уметничких слика (акварела) сликарке Љубице Радовић.

Крајем новембра Хуманитарна организација „Стара Рашка“ је ЗЦ у Ужицу – Дечијем одељењу донирала фрижидер, а крајем године је за Болницу у Пријепољу обезбедила средства од предузећа „AS Prom“ за апарат за електро стимулацију тип „Retrostim“, а од предузећа „Elecronic Design Medical“ DOO обезбедила као донацију апарат типа „Tens-2“. Апарати ће бити уручени на подели Божићних поклона у 2018. години.

 

 1. Саднице воћарима у Рашкој области

  Следећи вишегодишњу праксу и поштујући Програм рада за 2017.годину Хуманитарна организација је имала задатак да за пољопривреднике у Рашкој области обезбеди воћне саднице и пољопривредну механизацију. За саднице је постојала заинтересованост локалних самоуправа, али не и за механизацију. За пројекте садница на конкурсима код локалних самоуправа „Стара Рашка“ је добила средства, као вид суфинансирања.

  Локална самоуправа општине Нова Варош није била кооперативна у поступку поделе садница, па се одустало од поделе. Поручене саднице су отказане, а 250.000 динара добијених по конкурсу враћено је у буџет општине. У општини Прибој, као и протеклих година, било је веће интересовање него што је имало средстава. Ипак, свим пријављеним је удовољено са количинама, захваљујући што је општина дала додатна средства. У Пријепољу се пријавио мањи број од могућег, тако да је знатан износ средстава остао неутрошен. Остатак средстава, уз сагласност локалне самоуправе пренет је у 2018. годину, за исту намену.

  У финансирању набавке садница учествовали су: општине, воћари и Хуманитарна организација „Стара Рашка“.

   

 2. Помоћ деци у предшколским установама

  Имајући у виду да је брига о деци у приоритету „Старе Рашке“, то је њен задатак да деци пружа  свеколику помоћ. „Стара Рашка“ поуздано зна да децу у Рашкој области издржавају бабе и деде, а и њихове родитеље ако су незапослени. Деца у предшколским установама  су посебно предмет интересовања  Хуманитарне организације, јер им је у колективним боравцима најбоље дати помоћ, што ту нема ограничавајућих услова: националност, вера, имовински цензус и др. Те помоћи „Стара Рашка“ даје у низу последњих година, углавном у прехрамбеним производима, хемијским средствима за хигијену и играчкама.

  Крајем 2017. године Предшколској установи „Невен“ у Прибоју и Дечијем вртићу „Паша и Наташа“ у Новој Вароши, сразмерно броју деце, дата је хуманитарна помоћ у следећем: брашно, уље, шећер, пасуљ, кромпир, пиринач, макарона, месне прерађевине од пилећег меса, детерџенти и играчке.

   

 3. Брига о селу

  У годинама свог постојања „Стара Рашка“ није престајала да брине о селу. Чинила је она капиталне ствари за село: женидба момака, помоћ за набавку оваца и коза, изградња инфарструктуре, помоћ одржавању народних сеоских сабора, набавка воћних садница и много што друго. Нешто од наведеног чинила је и у 2017. години, о чему је већ било речи у овом Поглављу. Многа дешавања  у селу су традиционална, понављају се, па ако се пропусти једна прилика увек има времена да се надокнади.

  У овој години Организација се највише бавила селом Штитково, у општини Нова Варош. У обнови цркве у овом селу, чији су темељи стари 360 година, из времена кнезова Рашковића, „Стара Рашка“ је пружила велику помоћ, финансијску и организациону, сама или са својим донаторима. Наставиће то и у другој фази обнове.

  На списку Хуманитарне организације су и други сеоски сабори које она прати и помаже. Ту је на првом месту Сабор на Јавору, о коме је већ доста речено, затим Видовдански сабор у Крајчиновићима у општини Прибој, манифестација у манастиру Ковиље у општини Ивањица, Госпођиндански сабор у Штиткову општина Нова Варош, Сабор двојничара на Јавору у општини Ивањица, Слава манастира Рукумија код Пожаревца, свуда тамо где се негује и чува нематеријално културно наслеђе. Остаће дуго у сећању присуство Хуманитарне организације приликом освећења прве фазе обнове цркве у Штиткову на Малу Госпојину 21.септембра 2017.године, које је обавило ЊП владика милешевски г. Атанасије (Ракита). Улога и помоћ свих у обнови овог Храма биће дато у Монографији „Духовно, културно и историјско наслеђе села Штитково“ која ће изаћи из штампе до Велике Госпојине 28.августа 2018. када ће бити освећење обновљеног Храма у целости.

  Није само брига Хуманитарне организације о селу у томе што је посвећена  сеоским саборима. Појединачне хуманитарне помоћи људима у селу су бројне, а ту су и помоћи за угинулу стоку. У овој години од наменске донације доста је дато за изградњу инфраструктуре у селу Бистрица у општини Нова Варош.

  Хуманитарна организација може пуно да уради за село, посебно ако удружи средства са локалним самоуправама и ресорним министарствима.

   

 4. Помоћ болесним од леукемије и другим угроженим лицима

Поразно звучи да на простору „Старе Рашке“ данас има више стотина особа оболелих од леукемије и других облика карцинома, уз констатацију да је од оболелих велики број деце. Био је то изазов да се Хуманитарна организација укључи у пружање помоћи у њиховом лечењу.

            Под слоганом Хуманост нема нацију „Стара Рашка“ прикупља средства за лечење оболелих. Донатори су из локалне самоуправе из Рашке области, фирме и појединци. Прикупљање средстава се свело на појединачну упорност људи. Успех Хуманитарне организације на овом плану је упорност извршног директора Организације за здравство др Заге Попадић (на слици). Њена директна комуникација са председницима општина у Рашкој области обезбеђује знатна средства за ову намену.

Додатно, ради лечења леукемичара „Стара Рашка“ проналази доноре сепарисаних тромбоцита и других крвних деривата. Хуманитарна организација оболелим и њиховим породицама  обезбеђује боље услове за лечење. Лечење оболелих остаје и даље један од приоротетних задатака „Старе Рашке“.

Хуманитарна организација је у току године већем броју угрожених дала хуманитарну помоћ. Многи тражену помоћ нису добили, јер је за те потребе све мање средстава а све више захтева. Диван пример хуманитарне помоћи у 2017.години од стране „Старе Рашке“ јесте знатна финансијска и робна хуманитарна помоћ за изградњу и опремање куће за Гору Љујић из села Бранчићи у општини Пријепоље.

 1. Сарадња са субјектима од посебног значаја за Хуманитарну организацију

  Да успешно трасира и води пословну политику Организације, да успешно реализује Програм рада Управни одбор и руководство Организације имају потребу да контактирају и сарађују са људима значајним за Хуманитарну организацију.

  Незаобилазни су сусрети и сарадња са Хуманитарном фондацијом „Стара Рашка“ из Канаде, који се реализују у току лета, у време боравка породице Вараклић у Србији, или у току године на релацији Београд – Торонто. Сви контакти са г-ђом Драганом Вараклић, која успешно води „Стару Рашку“ у Канади, уроде плодом, на добробит људи у Рашкој области, посебно деце.

  Сарадња са Српском православном црквом је нужна потреба и увек је успешна. Већ је било речи о сарадњи у вези обнове Храма у селу Штитково. Постала је пракса сусрети са епископима из матице и дијаспоре. Није безначајно поменути да је „Стара Рашка“ била запажен гост на устоличењу владике милешевског Атанасија (Раките). Присуство у обележавању слава манастира и цркава чини се увек када то прилике допуштају.

  Жеља је Хуманитарне организације да што више сарађује са државним институцијама, пре свега са ресорним министарствима. „Стара Рашка“ жели да докаже да је она продужена рука државе, јер многе послове ради уместо државе. Најбољу сарадњу Организација остварује са Министарством одбране и Управом за верске заједнице. Изостаје сарадња и резултати код аплицирања са пројектима за средства по конкурсима ресорних министарстава, јер увек има неко „пречи“, неко „ближи“ и неко „јачи“.

  Због великог очекивања наводимо остварени контакт са министарком ресора за породицу др Славицом Ђукић Дејановић. Министарка подржава циљеве и задатке Хуманитарне организације који се директно или индиректно односе на породицу. Договорена је сарадња  посредно преко локалних самоуправа у Рашкој области. Остаје само да се реализује.

  Нешто још о сарадњи са другима, који нису већ поменути, наводећи их летимице, због ограниченог времена и простора. Људи из „Старе Рашке“ су свакодневно са неким у контакту, разговору, преговору и договору, али све то није могуће навести. Зато само о најважнијем.

  Са завичајним удужењима општина Рашке области и шире (Крагујевац, Краљево, Чачак, Ариље, Ужице, Пљевља, Косјерић, Даниловград, Дурмитор и др.) „Стара Рашка“ одржава сарадњу на високом нивоу. Резултат те сарадње је да су већина тих удружења чланови „Старе Рашке“ у статусу правног лица. Велики број чланова ових удружења  су уједно и чланови „Старе Рашке“. Упућени једни на друге Хуманитарна организација је присутна на свим окупљањима и прославама удружења, а помаже их и финансијски.

  „Стара Рашка“ је учествовала и финансијски помогла облележавање 170 година од првог издања Горског Вијенца.

  Хуманитарна организација је била гост на Трибини одржаној на Универзитету „Сингидунум“, на тему „Учешће дијспоре у развоју Србије“.

  Евидентна је сарадња „Старе Рашке“ са дијаспором односно са људима из дијспоре, са државним органима и организацијама, са субјектима из области културе, уметности, науке, историје и др., са верским заједницама и невладиним организацијама. Врата за сарадњу су отворена свима осим онима који нису национално и државотворно опредељени.

  За даље набрајање било би потребно више времена и простора, па се то оставља за неку другу прилику.

   

 2. Прикупљање средстава за остварење циљева и задатака Организације

  Нема значајније активности у Хуманитарној организацији од прикупљања средстава за финансирање Организације, за остварење њених циљева и задатака, за остварење њеног Програма рада. Без новца све би се сводило на празну причу, која ником није потребна.

              Организација средства стиче по основу: донација из земље и иностранства, чланарина правних и физичких лица, конкурисања са пројектима код државних органа и институција и уплате хуманитарних и других прилога и помоћи. Свака година је неповољнија за донације, а за то постоји више разлога. Износ прикупљених средстава у овој години даје одговор на питање колико је било активности. Ова година је рекордна по износу прикупљених средстава, а број донатора, уплатиоца чланарина правних лица и број уплатиоца наменских прилога и помоћи превазилази све досадашње године, укључујући у рекорд и робне донације.

              Живимо у времену када робне донације све више надоместе новчане донације, а о повећаним робним донацијама било је већ речи у овом Извештају.

   

 3. Омасовљење Организације и унапређење њеног рада

  Да део постојећих донатора и чланова престаје да то буде треба прихватити као реалност, као природни одлив. Задатак Организације је да надомести тај број, али и да увећа укупан број донатора и чланова. Рад на том задатку спада у активности Хуманитарне организације односно њеног Управног одбора, све у циљу омасовљења Организације – повећање донатора и чланова правних и физичких лица. Испоставе организације у Рашкој области највише раде на учлањавању, физичких лица.

              Проток времена и напредовање технике пословања траже да „Стара Рашка“ унапређује своје пословање, да га осавремењује. Проблем је што Организација за то нема средстава. Што се опреме тиче ништа у току године није обновила, осим што је као донацију добила од Компаније „Штрабак“ из Београда један полован десктоп рачунар, а од Предузећа „Rad Commerce“ из Београда два половна инџект штампача.

              У току године више од 10.000 лица је посетило наш сајт и профил на друштвеној мрежи „Facebook“. Неопходне су додатне активности на одржавању сајта и праћењу друштвених мрежа.

   

III ПРИКУПЉАЊЕ СРЕДСТАВА

 

Само је Хуманитарна организација „Стара Рашка“ могла у једној години прикупити толико финансијских и материјалних средстава за пружање хуманитарних и социјалних помоћи великом броју корисника, непосредно или посредно. Нема хуманитраних организација у Србији, или их је мало, које имају толико широк делокруг рада, толико пројеката, као што има „Стара Рашка“. Ниједна невладина организација у земљи нема толико донатора који дају донације без личних и политичких интереса, као што их има „Стара Рашка“. Ову Организацију многи сматрају националном, што она и јесте, и само као таква може да опстане на овим просторима, да испуњава циљеве и задатке због којих је основана.

Било је више програма у 2017. години које је требало финансирати наменским средствима, јер се сви програми нису могли финансирати из истог извора средстава. Зато је донаторе требало мотивисати да подрже појединачне програме. Који и какви програми су реализовани у току године речено је у Поглављу Остварене активности.

Прави је феномен да посрнула српска привреда још увек даје велике донације и хуманитарне помоћи. Крајње је време да их држава за то награди тако што би их за та робна давања ослободила пореза. Држава мора да схвати да није ових средстава за задовољење хуманитарних и социјалних помоћи тада би она морала обезбедити потребна средства. Напомињемо да је „Стара Рашка“ до сада за хуманитарна и социјална давања прикупила више од три милиона евра, не рачунајући вредност датих роба и услуга.

 

 1. Укупно прикупљена средства

а) Девизна средства

  60.000 Канадских долара – наменска донација

200.000 Шведских круна – наменска донација

б)  Динарска средства

Канадске доларе уплатила је Хуманитарна фондација „Стара Рашка“ из Канаде, а шведске круне породица Љујић из Шведске. Девизна средства продата су Народној банци Србије (7.249.853) и та динарска средства приказана су у списку донација.

 

 1. Извори прикупљених средстава

С обзиром да је Организација имала више програма које је требало финансирати наменским средствима, било је потребно прикупљена средства посебно приказати. Да би чланови и донатори Организације сагледали и анализирали прикупљена средства, следи приказ укупних прихода по изворима средстава:

 1. Пренесени салдо из 2016. године – 4.895.840 динара

 2. Средства од продаје девиза – 7.249.853 динара

 3. Донације – 2.956.239 динара

 4. Чланарина правних лица – 375.000 динара

 5. Чланарина физичких лица – 375.200 динара

 6. Наменска донација за Манифестацију „Јавор-Калипоље 2017“ 1.477.100динара

 7. Наменска донација за предшколске установе – 290.000 динара

 8. Остале уплате – 588.900 динара

УКУПНО: 18.408.132 динара (укупан приход за расподелу)

 

Износ „осталих уплата“ (788.900) чине уплате: 175.300 – партиципација за воћне саднице; 39.000 – хуманитарна помоћ за леукемичаре („Europan“ – Београд, Мирко Бошњаковић); 21.000 – хуманитарна помоћ (Миланко Љујић, Пријепоље); 10.000 – хуманитарна помоћ за леукемичаре (Милош Летић, Београд); 6.000 – хуманитарна помоћ (Мирзета Хаџи Ибрахимовић, Нова Варош); 5.000 – хуманитарна помоћ („Elwood print“ – Лазаревац, Зоран Рајић); 532.600 - Ванредни приходи Организације (враћање краткорочних и бескаматних позајмница, рефундације и повраћај средстава, продаја књига и др.).

            Од укупно расположивих средстава 18.408.132 у 2017. години је потрошено 10.556.648 динара.          У 2018. годину пренето је 7.851.484 динара, као наменска средства, која ће бити утрошена за Божићне поклоне у 2018. години и за изградњу инфраструктуре у општини Нова Варош. Следе спискови дародаваца и доброчинитеља у 2017. години.

 

а) Правна лица која су уплатила донацију и чланарину

4.694.203  – (60.000 CAD) Хуманитарна фондација „Стара Рашка“ из

                     Канаде (Драгана Вараклић),

2.555.650  – (200.000 ШК) Дијаспора из Шведске (Бисенија Љујић),

   400.000  – Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе

                     Републике Србије (др Милета Радојевић),

   390.000* – СУТР „Маринада“, Београд (Рајко Добросављевић),

   300.000* – Општина Нова Варош, Нова Варош

        (председник Радосав Васиљевић),

   300.000  – Београдска аутобуска станица (БАС) АД, Београд (Анђелко

                     Мучибабић),

   255.000* – „Rad Commerce“ DOO, Београд (поч.Милан Ивановић),

   225.000     „MDG“ DOO, Пријепоље (Милош Вараклић),

   200.000* – Општина Пријепоље, Пријепоље (председник Драгољуб

                     Зиндовић),

   200.000  – „Candy“ DOO, Суботица (Бранислав Шипош),

   185.000* – „Ibis Instruments“ DOO, Београд (Бранко Поповић),

   185.000* – „ИМП – Аутоматика“ ДОО, Београд (Миленко Николић),    

   150.000  – Општина Ивањица, Ивањица (председник Зоран Лазовић),

   150.000* – Општина Прибој, Прибој (председник Лазар Рвовић),

   110.000* – „Movem Co“ DOO, Београд (Његослав Трифковић),

   100.000  –  SCP DOO, Београд (Рашко Московљевић),

   100.000  – Општина Сјеница, Сјеница (председник Хазбо Мујовић),

   100.000  – Град Нови Пазар, Нови Пазар (градоначелник Нихад

                     Бишевац),

   100.000  – „Дивља ријека“ ДОО, Сјеница (Нурадин Куртовић),

   100.000  – „PDM-Agro Fruit” DOO, Пударци (Драган Пантелић),

     95.000* – „Dragon Fly“ DOO, Београд (Светозар Аврамовић),

     90.000* – Трговинско пословни центар „Орашац“ ДОО, Београд

                      (Радиша и Владета Томашевић),

     80.000* – Фонд за лепшу будућност „Јово В. Лојаница“, Београд

                      (др Јово Лојаница),

     67.000* – „МК Градња“ ДОО, Београд (Милић Костић),  

     65.000* –  АМШ Агенција, Београд (др Вучета Мандић),

     59.839  – „SER R-LUX“, Београд (Радован Јовановић),

     55.000* – „Феромонт Инжењеринг“ АД, Београд (Драган Нијемчевић и

                       Милија Илић),

     55.000* – „НРК Инжењеринг“  ДОО, Београд (Милан Радуловић),

     50.400  – „AS Prom“ DOO, Београд (Зоран Ћулибрк),

     50.000* – “ТМТ” ДОО, Београд (Милорад-Мишко Стевовић).

     40.000* – СУР „Златар“, Београд (Благоје Поповић),

     40.000  – „Europam“, Београд (Мирко Бошњаковић),

     35.000* –  З.З. „Зеленика плус“, Нова Варош – Акмачићи

                       (Радојко Дромњаковић),

     30.000  – „Union Team“ DOO, Београд (Недељко Шијаковић),

     25.000  – „Inter Aqua“ DOO, Београд (Радован Јовановић),

     25.000* – “S&L JOKIĆ” DOO, Београд (Борисав Јокић),

     25.000  – “Металац” АД, Горњи Милановац (Петрашин Јаковљевић),

     25.000* – „Златарпласт“ АД, Нова Варош (Мићо Зорић),

     25.000* – „Roma Company“ DOO, Београд (Немања Романдић),

     20.100  –  PTR „Avdić“ DOO, Нова Варош (Фико и Един Авдић),

     20.000* – „M&B Trans DOO“, Нови Сланкамен (Дејан Томашевић),

     20.000* – ТУР Вила „Нана“, Нова Варош (Никола Брђо Јелић),

     20.000* – „Star Company“ DOO, Београд (Славица Вучићевић),

     20.000* – „Kaissa Investment“ DOO, Београд (Ивана Вучићевић), 

     20.000* – “Тека градња” ДОО,  Београд (Драгојле Остојић),

     20.000* – „Путеви“ ДОО, Ивањица (Стојан Рангелов),

     20.000* – “Модел 5” ДОО, Београд (Звездан Пешовић),

     15.000* – „Мотус“ ДОО,Београд (Милан Синановић),

     15.000* – „Пан комерц” ДОО, Пожега (Божидар Пановић),

     15.000* – „Про видео“ ДОО, Београд (Новак Радумило),

     15.000* – СЗТР „Ветал Инжењеринг“, Чачак – Мрчајевци

        (Драган Ћурчић),

     15.000* – „Сложна браћа“ ДОО, Нова Варош – Дрмановићи

        (Војко Пурић), 

     15.000* – СЗТР „Наташа“, Нова Варош (Драган Матијевић),

     12.000  – СТПР „Поповић“, Нова Варош - Божетићи (Зоран Поповић),

     10.000* –  АЦ „Стојановић“, Београд (Мирослав и Мирко Стојановић),

     10.000* – “Агромобил” ДОО, Гуча (Ратко Вукићевић),

     10.000* – “СТР „Зрно“,  Пријепоље (Светозар Жунић),

     10.000* – „Јелика“ ДОО, Нова Варош (Драган Јеликић), 

     10.000* –  СЗТР „Дрвопром“, Нова Варош (Миомир Грбовић),

     10.000* – „Nanix Wood” DOO, Нова Варош (Горан Колашинац),

     10.000* –  СР „27. Март“, Нова Варош (Миле Поповић),

     10.000* – СЗТР „Омо-пром“, Нова Варош (Василије Стојић),

     10.000* – „Komarani Kompany” DOO, Нова Варош (Гледо Поповић),

     10.000* – “Nips Group” DOO, Београд (Ненад Мињовић),

     10.000* – СТР “Вива”, Прибој (Зоран Благојевић),

     10.000* – SUR “Papagaj”, Београд (Стева Стојаковић),

     10.000* – ОЗБ „Услуге“ ДОО, Београд (Томислав Секулић),

     10.000* – “Биомлек” ДОО, Прибој (Милета Иконић),

     10.000* – Удружење Сјеничана, Београд (Младен Чукановић),

     10.000* – Удружење Ужичана, Београд (др Милош Туцовић),

       7.000* – “Novatex” DOO, Нова Варош (Леко Колашинац),

       6.000* – ПЗР „Чела“, Нова Варош (Чедо Мандић),

       6.000* – ЗР „Елмонд“, Нова Варош (Миодраг Миле Млађеновић),

       5.000* – СУР „Шешир мој“, Београд (Влада Илић),

       5.000* – Карате клуб „Европа“, Београд (Ливиус Бунда),

       5.000* – Завичајно друштво „Краљево“, Београд (Милан Новаковић),

       5.000* – Радио „Јавор“ ДОО, Ивањица (Стево Дамљановић),

       5.000* – Удружење „Братство Љујића“, Београд (мр Велибор Љујић),

       5.000* – Резерват „Увац“ ДОО,  Нова Варош (Миљка Дучић),      

       5.000* – SZTR “Orao computers”, Сјеница (Петар Филиповић),

       5.000* – Дом културе Ивањица, Ивањица (Милан Крунић),

       5.000  – „Биро инг“ ДОО, Београд (Лазар Мосуровић),

       5.000* – „Стефан“ ДОО, Ариље (Милан Стефановић),

       5.000* – „Dexy Co“ DOO, Београд (Слободан Вучићевић),

       5.000* – Удружење „Унисет“, Београд (Наташа Ранитовић),

       5.000* – СЗТР “Брђанка”, Нова Варош – Штитково

                      (Љубенко Вјетровић),

       5.000* – Омладинска задруга „Београд“, Београд (Томислав Секулић),

       5.000* – Удружење „Кнезови Рашковићи“, Нова Варош – Штитково

                      (Милош Вјетровић),

       5.000* – „Архип“ ДОО, Београд (Ивана Вучићевић),

       5.000* – Хуманитарна организација „Срби за Србе“, Београд

                       (Мр Игор Рашула),

       5.000* – СУР „Дабар“,Прибој – Прибојска Бања (Радољуб Миковић),

       5.000* – СУР „Свануће“, Пријепоље (Снежан Томашевић),      

       5.000* – Предшколска установа  „Невен“, Прибој (Јасна Којадиновић),

       5.000* – SUR „Quick“, Београд (Владан Шапоњић),   

       5.000* – СТУР „Мерак“, Прибој (Ацо Никачевић),

       5.000* – “NCA Investment Group” DOO, Београд

                       (Слободан Вучићевић),

       5.000* – „Silver Lake Investment“ DOO, Београд (Слободан Вучићевић),

       5.000* – „Златарске вести“, Нова Варош (Дана Шуњеварић),

       5.000* – Расадник МИНД ДОО, Чачак-Љубић (др Милисав Митровић),

       5.000* – АД Угоститељство „Златар“, Нова Варош (Горан Вараклић),    

       5.000* – СУР „Луг“, Нова Варош – Бистрица (Наташа Дучић),

       5.000* – “Es Тоurs” DOO, Прибој (Есад Строил),

       5.000* – СТУР “Горава”, Прибој – Крајчиновићи (Младоје Радовић),

       5.000* – Удружење Прибојаца, Београд (Зоран Пешовић),

       5.000* – МЗ Кратово, Прибој – Кратово (Витомир Раовић),

       5.000* – „Codex Print“ DOO, Горњи Милановац (Горан Каровић),

       5.000* – СЗТР „Наташа, Нова Варош (Драган Матијевић),

       5.000* – „Харизма“ ДОО, Београд (Душко Полић),   

       5.000* – „Транспортшпед“ДОО, Београд (Бранислав Баћовић),

       5.000* – Висока школа за пословну економију и предузетништво,

                      Београд (др Душан Цогољевић),

       5.000* – “Kuč Company” DOO, Крагујевац (Јездимир Куч),

       5.000* – Удружење Крагујевчана, Београд (Зоран Матовић), и

       5.000* – Завичајно удружење Нововарошана, Београд

                      (Зоран Гујаничић).

 Напомена:

 1.  Уплатиоци на чијим уплатама стоји звездица (*) су чланови Хуманитарне организације са потписаном приступницом, без обзира да ли су у овој години чланарину уплатили или не.

 2. Са разлогом биће посебно приказани уплатиоци наменских средстава за Манифестацију „Јавор-Калипоље 2017“ и за набавку потребних роба за предшколске установе у Прибоју и Новој Вароши, иако се њихова имена и износ уплаћених средстава налазе кумулативно у списку уплатиоца донација и чланарине.

 3. Поред новчаних било је у току године доста дародаваца у роби и услугама. Ради дужне захвалности корисника њихових роба и услуга њихова имена учинићемо јавним.

 4. Хуманитарна организација је поносна што ју је у овој години финансијски подржало 117 правних субјеката, који припадају различитим секторима друштвеног живота, различитим националним и верским опредељењима, који су са ширег подручја Србије и дијаспоре. Толики број уплатиоца и толики износ уплате сведоче да су уплатиоци препознали улогу и значај „Старе Рашке“, да су у њен рад стекли неограничено поверење.

 5. Три уплатиоца, правна лица („Limbo“ из Београда, „Tip-Top“ из Аљиновића код Пријепоља и Удружење Пријепољаца у Београду), су своју обавезу чланарине (по 5.000 динара) за 2017. годину уплатили непосредно после Нове године и њихови износи нису ушли у списак наведених уплатилаца, већ ће бити приказани у Извештају за 2018. годину.

 

б) Списак Уплатиоцанаменске донације за Манифестацију  

    „Јавор-Калипоље 2017“

Петровдан 12. јула 2017. године за Јавор и Калипоље био је дан светковања, дан подсећања на њихову историју 1876-1878, о чему је већ било речи у овом Извештају.

Не би то могло бити тако достојанствено, тако величанствено, да није било тридесетак финансијера односно њихових милион ипо динара. Десетак од њих који су дали од 50.000 до 300.000 динара заслужују посебну захвалност од организатора Манифестације, а другу врсту захвалности заслужују и двадесетак Нововарошана који су препознали значај Манифестације и финансијски је помогли. Дакако, захвалност припада и осталим уплатиоцима који дадоше значајан допринос за подсећање на српску историју.

   300.000* – Општина Нова Варош (председник Радосав Васиљевић),

   150.000* – Општина Ивањица (председник Зоран Лазовић),

   150.000  – Београдска аутобуска станица (БАС) АД, Београд (Анђелко

                     Мучибабић),

   140.000* – СУТР „Маринада“, Београд (Рајко Добросављевић),

   100.000* – „ИМП – Аутоматика“ ДОО, Београд (Миленко Николић),    

     80.000* – „Ibis Instruments“ DOO, Београд (Бранко Поповић),

     50.000* – „Феромонт Инжењеринг“ АД, Београд (Драган Нијемчевић и

                       Милија Илић),

     50.000* – „Movem Co“ DOO, Београд (Његослав Трифковић),

     50.000* – “ТМТ” ДОО, Београд (Милорад-Мишко Стевовић).

     30.000* – Трговинско пословни центар „Орашац“ ДОО, Београд

                       (Радиша и Владета Томашевић),

      30.000* – АМШ Агенција, Београд (др Вучета Мандић),

      25.000  – “Металац” АД, Горњи Милановац (Петрашин Јаковљевић),

      25.000* – „Roma Company“ DOO, Београд (Немања Романдић),

      20.100  –  PTR „Avdić“ DOO, Нова Варош (Фико и Един Авдић),

      20.000* – ТУР Вила „Нана“, Нова Варош (Никола Брђо Јелић),

      20.000* – Фонд за лепшу будућност „Јово В. Лојаница“, Београд

                       (др Јово Лојаница),

      20.000* – „Dragon Fly“ DOO, Београд (Светозар Аврамовић),

      20.000* – „Путеви“ ДОО, Ивањица (Стојан Рангелов),

      15.000* – “Тека градња” ДОО,  Београд (Драгојле Остојић),

      15.000* – „Златарпласт“ АД, Нова Варош (Мићо Зорић),

      15.000* – “Модел 5” ДОО, Београд (Звездан Пешовић),

      15.000* – „M&B Trans DOO“, Нови Сланкамен (Дејан Томашевић),

      12.000  – СТПР „Поповић“, Нова Варош – Божетићи (Зоран Поповић),

      10.000* – СЗТР „Дрвопром“, Нова Варош (Миомир Грбовић),

      10.000* – „Nanix Wood” DOO, Нова Варош (Горан Колашинац),

      10.000* – З.З. „Зеленика плус“, Нова Варош – Акмачићи

                      (Радојко Дромњаковић),

      10.000* – СР „27. Март“, Нова Варош (Миле Поповић),

      10.000* – „Komarani Kompany” DOO, Нова Варош (Гледо Поповић),

      10.000* – „Јелика“ ДОО, Нова Варош (Драган Јеликић), 

      10.000* – СЗТР „Ветал Инжењеринг“, Чачак – Мрчајевци

                       (Драган Ћурчић),

      10.000* – „Сложна браћа“ ДОО, Нова Варош – Дрмановићи

                       (Војко Пурић), 

      10.000* – СЗТР „Омо-пром“, Нова Варош (Василије Стојић),

        7.000* – “Novatex” DOO, Нова Варош (Леко Колашинац),

        6.000* – ПЗР „Чела“, Нова Варош (Чедо Мандић),

        6.000* – ЗР „Елмонд“, Нова Варош (Миодраг Миле Млађеновић),

        6.000  – Миодраг Миша Папић, Београд,

        5.000* – СЗТР „Наташа“, Нова Варош (Драган Матијевић), и

        5.000* –  Војин Вучићевић, Београд.

 

в) Списак уплатиоца наменске помоћи деци предшколских

     установа у Прибоју и Новој Вароши

У акцији прикупљања помоћи за предшколске установе у Прибоју и Новој Вароши која је трајала само десетак дана прикупљено је довољно средстава за реализовање плана помоћи. Поред новчаних донација за ову намену Предзеће „Неопланта“ из Новог Сада је донирала сувомеснате производе живинског меса из свог асортимана у вредности од 50.000 динара, а предузеће „Movem Toy“ DOO из Београда је донирало 300 играчака, у вредности преко 260.000 динара, које су заједно са намерницама уручене предшколским установама. Укупна вредност уручене помоћи премашује 600.000 динара. Са овом акцијом наставиће се на пролеће 2018. године. 

   100.000  – „Candy“ DOO, Суботица (Бранислав Шипош),

     30.000* – АМШ Агенција, Београд (др Вучета Мандић),

     20.000* – „Dragon Fly“ DOO, Београд (Светозар Аврамовић),

     20.000* – Фонд за лепшу будућност „Јово В. Лојаница“, Београд

                      (др Јово Лојаница),

     20.000* – СУР „Златар“, Београд (Благоје Поповић),

     20.000* – „Ibis Instruments“ DOO, Београд (Бранко Поповић),

     15.000* – СУТР „Маринада“, Београд (Рајко Добросављевић),

     10.000* – „Movem Co“ DOO, Београд (Његослав Трифковић),

     10.000  – „Union Team“ DOO, Београд (Недељко Шијаковић),

     10.000* – „Златарпласт“ АД, Нова Варош (Мићо Зорић),

     10.000* – “Nips Group” DOO, Београд (Ненад Мињовић),

       5.000* – СТР “Вива”, Прибој (Зоран Благојевић),

       5.000* – “Биомлек” ДОО, Прибој (Милета Иконић),

       5.000* – Војин Вучићевић, Београд,

       5.000* – Драган Лаптошевић, Београд, и

       5.000* – Драга Вучићевић, Београд.

 

г) Донатори и спонзори у робама и услугама

Самоиницијативно или на молбу Хуманитарне организације неки су спонзорством у роби или услугама дали значајну помоћ која се може вредновати као новчана помоћ. Према данашњој ситуацији у земљи биће све више донатора и спонзора у роби и услугама у односу на финансијска средства. У наставку наводимо имена донатора и спонзора:

 1. Предузеће „Тоза Марковић“ из Кикинде донирало је 52.500 комада црепа и 1.000 м² керамичких плочица (вредност донације око 3.000.000 динара).

 2. Hypo Aple Adria banka AD, сада Addico banka AD из Београда, један је од већих донатора робних помоћи Хуманитарној организацији. У 2017.години ова банка је донирала 110 ормана, 7 столова и 40 покретних ладица за столове. Ова роба уручена је као хуманитарна помоћ здраственим установама у Сјеници и Ужицу (вредност донације је око 1.000.000 динара).

 3. „Movem Toy“ DOO из Београда (Милијана Трифковић) донирао је више стотина дечијих играчки, намењених деци у предшколским установама у Рашкој области (вредност донације је 260.000 динара).

 4. „Dexy Co“ DOO из Београда (Слободан Вучићевић) донирао је више стотина играчака и одеће за децу у предшколским установама у Прибоју и Новој Вароши (вредност донације је 300.000 динара).

 5. Градска општина Нови Београд из Београда уступила је бесплатно свечану салу за одржавање Скупштине и обележавање Славе Организације.

 6. Ресторан „Маринада“ из Београда (Рајко Добросављевић) више пута био је домаћин пословних ручкова руководства Хуманитарне организације са донаторима гостима и пословним партнерима.

 7. Трговинско пословни центар „Орашац“ из Београда (Радиша и Владете Томашевић) је дао бесплатан ручак за стотину чланова Културно-уметничких друштва, која су учествовала на Манифестацији „Јавор-Калипоље 2017“ и у више наврата је био домаћин пословних ручкова руководства Организације са њеним донаторима и гостима.

 8. Предузеће „Неопланта“ из Новог Сада, донирала је пилеће сувомеснате производе из свог асортимана за предшколске установе у РО (вредност донације је 50.000 динара).

 9. Unipromet DOO из Београда (Миладин Ђорић) поклонио је налепнице (стикере) за децу при подели Божићних поклона 2018. године (вредност донације 100.000 динара).  

 10. Компанија „Bild Studio из Подгорице је бесплатно одржавао сајт Организације (вредност донације је 120.000 динара).

 11. Предузеће „Штрабак“ из Београда донирало је 1 деск-топ рачунар (вредност донације је 150.000 динара).

 12. Rad Commerce из Београда (поч. Милан Ивановић) је донирао Организацији два штампача (вредност око 20.000 динара).

 13. Мр Велибор Љујић и Милован Ивановић сусвојим аутомобилима обављали су превоз за потребе Хуманитарне организације.

 14. Codex Print из Горњег Милановца (Горан Каровић) је у више наврата бесплатно штампао потребан материјал за функционисање Организације.

Вероватно има доброчинитеља који су заслужили да буду поменути, а нису. Њима дужно извињење што су изостали, али и порука да буду опет доброчинитељи, а убудуће неће бити заборављени.

 

IV УТРОШАК СРЕДСТАВА

 

            Сви трошкови (исплате) разврстани су у осам група , с тим што су две групе додатно рашчалањене на подгрупе. Сви трошкови су груписани према намени и сродности или према догађању у времену и простору. По исказаној структури трошкова могу се препознати активности Хуманитарне организације и њихова цена, трошкови се могу анализирати по висини и нужности. Са трошковима у овој години је завршено, не могу се умањивати, али ови могу утицати на оне у следећој години.

            Ради прегледности дајемо на једном месту преглед трошкова по групама, а касније ће бити њихово анализирање и образлагање.

 

            I       4.404.759  Подела Божићних поклона

            II         575.370  Годишња Скуупштина и Слава Организације

            III     1.132.876  Хуманитарне и социјалне помоћи

            IV     1.729.725  Режијски трошкови

 1.    481.107 Комуналије

 2. 1.161.254 Трошкови администрације

 3.      87.364 Канцеларијски материјал

            V         365.562  Маркетинг (репрезентација, реклама и пропаганда)

            VI        288.000  Донације и спонзорство

            VII       846.134  Трошкови Манифестације „Јавор-Калипоље 2017“

            VIII   1.214.222  Остали трошкови

 1. 214.550 Инфраструктура (наменске донације)

 2. 441.750 Воћне саднице

 3. 156.000 Монографија (наменска донација)

 4. 23.797 Провизија

 5. 378.125 Остало

            УКУПНО: 10.556.648 динара

            Следи детаљнији приказ остварених трошкова по групама, са навођењем највећих појединачних трошкова.

 

 1. Подела Божићних поклона болесној и сиромашној деци4.404.759 динара

Збирно поклоне је добило 861 дете по 5.000 динара, што износи 4.305.000 динара. Банкарска провизија  за новчане трансакције износи 21.500 динара. Трошкови поделе поклона у којој су учествовали људи из Хуманитарне организације и њених Испостава на терену износе 47.540 динара, трошкови оглашавања поделе износе 11.725 динара, трошкови превоза  и остало 18.994 динара.

 

 1. Годишња Скупштина и Слава Организације575.370 динара

Домаћин Славе био је Управни одбор, тако да је све трошкове Славе и Скупштине сносила Хуманитарна организација. Наводимо појединачне трошкове изнад 10.000 динара, а збир осталих под „остало“. Штампање Извешатаја о раду и других материјала 101.940, ПТТ трошкови 81.832, израда филма 15.000, награде студентима и награда „Гордан Ранитовић“ 90.000, Славски ручак 126.000, Славски коктел 99.600 и остало 31.998 динара.

 

 1. Хуманитарне и социјалне помоћи1.132.876 динара

Висина ових трошкова указује колико је Хуманитарна организација директно дала за хуманитарне и социјалне помоћи. Ова група трошкова има више од четрдесет ставки, па је то разлог да се не набрајају сви примаоци помоћи, поред оног разлога да није упутно наводити њихова имена. Око тридесет лица добило је помоћ од 5.000 до 20.000 динара. Набавка роба за здравство и др. износи 260.400, трошкови Трибине у Новој Вароши износе 125.000 (набавка и превоз робе и лица, награде деци 70.000, угоститељске услуге и оглашавање трибине), опремање куће Горе Љујић у износу од 82.880. Набавка роба за предшколске установе  у Прибоју и Новој Вароши 296.287 динара, што износи 764.567 динара. Разлика од 368.309 динара односи се на појединачне хуманитарне и социјалне помоћи (њих око тридесет) и друге издатке.

 

 1. Режијски трошкови1.729.725 динара

Износ ових трошкова скоро да је раван трошковима рада организације. Ако се једног дана не обезбеди минимално оволико средстава постојање Хуманитарне организације неће бити могуће. Због великог износа трошкова  и због броја појединачних плаћања (око 150) ова група је подељена на три подгрупе, како се то види у наставку.

 1. Комуналије – 481.107 динара

Највећа ставка ове подгрупе трошкова је закуп канцеларије (12Х15.000) 180.000 динара. Редовни месечни рачуни за струју, телефоне, интернет, одржавање канцеларије, збирно у просеку износи на месечном нивоу 15.000 динара, што на годишњем нивоу износи 180.000 динара. Месечни трошкови потрошње у канцеларији су у просеку 4.000 динара или на годишњем нивоу 50.000 динара. Преосталих 70.000 динара односи се на  остале трошкове (поправке опреме, смеће, вода, ПТТ трошкови, такси и др.).

 1. Трошкови администрације – 1.161.254 динара

Трошкови се односе на ангажовање чланова Организације у вези функционисања Организације, послове учлањења и наплате чланарине у складу Статута, за медијско ангажовање, израду завршног рачуна и др.

 1. Канцеларијски материјал – 87.364 динара

Трошкови се односе на набавку канцеларијског материјала, штампање материјала, одржавање и поправка опреме и др.

 

 1. Маркетинг (репрезентација, реклама и пропаганда) – 365.526 динара

У односу на претходне године у овој години ови трошкови су доста смањени. Нема овде много основа исплате: сарадња са медијима (38.300), рамљење слика за поклон (30.800), набавка рекламних експоната (130.000), набавка покона за важне личности (28.000), откуп књига аутора почившег др Војислава Суботића (35.000), угоститељске услуге у београду и ван њега (66.282) и остало, трошкови у разним приликама (37.144).

 

 1. Донације и спонзорство788.000 динара

Средства су добили: Дом културе у Новој Вароши (25.000), Дом кулктуре Ивањица (30.000), Удружење „Кнезови Рашковићи“ - Штитково (70.000), Удружење Нововарошана (15.000), Удружење Прибојаца (50.000), Удружење Сјеничана (15.000), СПКД „Просвјета“, Београд (50.000), Удружење Крагујевчана (10.000), Завичајно друштво „Краљево“ (3.000) и Салих Селимовић из Сјенице за штампање књиге (20.000).

 

 1. Манифестација „Јавор-Калипоље 2017“ – 846.134 динара

Ова Манифестација никада није имала проблем финансирања. Вероватно зато што је у њој садржана историја, културно наслеђе, традиција и обичаји, што има обележје националне манифестације оплемењене присуством српске омладине из дијаспоре и региона. Највећа ставка трошкова (386.140) је заједнички ручак за учеснике у програму, пре свега за чланове ансамбала културно-уметничких друштава и војску, затим за госте и пратеће службе. Спавање три ансамбла у Манастиру Милешева коштало је 72.000 динара, а вечера извођача културно-уметничког програма у манастиру Милешева уочи Јавора коштала је 99.000 динара. Закуп бине коштао је 80.000, а израда Банера 17.402 динара. Откуп слика и графика за изложбу посвећену Јаворском рату 18.000, штампање постера11.340, извођење занатских радова у школи за поставку изложбе 20.810, застор бине 46.130 динара. Штампање брошуре о одржаној Манифестацији коштало је 16.500 динара. Разлика трошкова од 78.812 динара односи се на медијске услуге оглашавања, куповину горива, радно ангажовање, снимање манифестације и др.

 

 

 1. Остали трошкови –  1.214.222 динара

У ову групу трошкова сврстани су трошкови за које није било места у другим групама. Због обимности и хетерогености ова група  је подељена у пет погрупа, како је то на почетку већ приказано.

 1. 214.550 Инфраструктура

За изградњу инфраструктуре у селу Бистрица, општина Нова Варош, утрошен је само мали  део наменске донације.

 1. 441.750 Воћне саднице

Саднице су набављене од Расадника МИНД из Чачка, за потребе воћара у Прибоју (293.000) и Пријепољу (119.000). Остали трошкови  односе се на превоз садница, оглашавање поделе садница и на радно ангажовање, све укупно 29.750 динара.

 1. 156.000 Монографија

Од наменских средстава (400.000) за издавање Монографије о Штиткову, на име хонорара за писање текста и трошкова припреме плаћено је 156.000 динара.

 1. 23.797 Провизија

Овде није потребно образложење нити коментар.

 1. 378.125 Остало

У овој подгрупи трошкова највећа ставка (86.749) односи се на трошкове путовања и превоза. Остатак трошкова чине враћање краткорочних и бескаматних позајмница, рефундација и др.

 

НАПОМЕНА: Приказане трошкове треба да оправдају циљеви Организације и њени реализовани пројекти. То је један од разлога штамапња Извештаја, како би његови читаоци имали увид и оцену о рационалности пословања Хуманитарне организације.

 

V.  ЗАВРШНЕ НАПОМЕНЕ

 

Разматрањем и усвајањем Извештаја о раду и финансијском пословању за текућу годину Скупштина има статутарну обавезу да утврди програмске смернице Организације за наредну годину. Усвајањем овог Извештаја она је то учинила, јер се и смернице за 2018. годину налазе се у овом делу Извештаја. Те смернице су обавезујуће за УО при изради Програма рада за 2018. годину, тако што чине полазне основе пословне политике за наредну годину.

            Пројектована је за идућу годину већа сарадња са државним органима и институцијама на свим нивоима. Планирано је шире ангажовање и обједињавање средстава за потребе више локалних самоуправа за аплицирање на конкурсима државних ресора, чиме ће обједињавање средстава постизати веће ефекте. Са државним ресором задуженим за породицу тражи се могућност да се Хуманитарна организација врати свом националном пројкету – склапању бракова. У сваком случају Хуманитарна организација ће се укључити у национални програм развоја и очувања породице. Наставиће се пружање помоћи деци, пољопривредницима кроз поделу воћних садница и пољопривредне механизације и изградњу инфраструктуре. Активности на хуманитарном и социјалном плану остаће у првом плану, у складу посвећености Хуманитарне организације овим питањима. Организација ће и даље бити посвећена очувању културног наслеђа, али ће се укључити и у неговање традиција ослободилачких ратова. Бавећи се наведеним али и осталим циљевима и задацима  из Статута „Стара Рашка“ данас више личи на институцију него на једну хуманитарну организацију. Да ли ће својим радом само потврдити додељен јој Орден Светога Саве или ће заслужити нека нова признања остаје да се види.

            Велики јубилеј Организације – двадесет година постојања и успешног рада је на прагу. Година јубилеја (2019) треба да потврди успешан двадесетогодишњи рад. Припреме за јубилеј већ почињу у 2018. години.  

 

26. фебруар .2018.године                      

 

 У П Р А В Н И  О Д Б О Р

Милован Ивановић, председник  с.р.                                                                                              

ДОНАТОРИ