На Петровдан 12. јула 2021. године на Јавору је одржана 14-та по реду Манифестација у функцији обележавања Јаворског рата 1976-1878., окупљања српске омладине из матице и расејања, спровођења духовних традиција и обичаја и у функцији његовања и очувања српског културног нематеријалног наслеђа. Организатори Манифестације су општине Ивањица и Нова Варош и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда, уз организационо-техничку сарадњу Дома културе из Ивањице.

Манифестација последњих шест година одржава се под покровитељством председника Републике Србије, уз званично учешће Министарства одбране и Војске Србије, а последњих десетак година одржава се са литургијом и поменом српским ратницима изгинулим у Јаворском рату, служеним у Цркви спомен костурници на Јавору и на спомен обележјима на Јавору и Калипољу, чиме је ова Манифестација постала и државна и црквена.

Пратећи цео ток Манифестације један од њених званичника рече: „Па, ово је феноменално. Да нема ове Манифестације требало би је измислити“.

Садржи ова Манифестација национално, социјално, историјско, духовно, културно и стратешко обележје, па зато треба да буде опште прихваћена и подржана.

Због још увек присутне Короне и страха од ње било је на Манифестацији мање људи у односу на претходне године. Тај мањак надокнадили су локални, регионални и републички медији, преносећи догађање на Јавору.

Програм Манифестације чини неколико програма: Служба Српске Православне Цркве; Обележавање Јаворског рата 1876-1878.; Сабор српске омладине из матице и расејања; и Час историје.

Програм Манифестације почео је литургијом у Цркви спомен костурници на Јавору, коју је служио владика милешевски Атанасије, уз саслужење свештеника Епархије милешевске и свешетеника Црквене православне општине Ивањица. После литургије и помена српским ратницима у Цркви, служен је помен на споменику мајору Илићу на Јавору и Спомен обележју на Калипољу. Владика Атанасије посветио је дан Манифестацији на Јавору, присуствовао је полагању венаца и одавању почасти Војске Србије, пратио је културно-уметнички програм, био са народом, чиме је Манифестацији дао обежеје духовне манифестације.

После црквеног дела програма положени су венци српским ратницима на Спомен обележје на Калипољу и на споменик мајору Михаилу Илићу. Венце су положили: Венац председника Србије Александра Вучића положио је његов изасланик Милорад Вељовић. Уследило је полагање венаца Министарства одбране и Војске Србије. Потом су венце положиле општине Ивањица и Нова Варош и Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда. Са полагањем венаца су наставила Удружења потомака ратника Србије „Коста Тодоровић“ из Ужица, „Душан Пурић“ из Ивањице и „Војвода Петар Бојовић“ из Нове Вароши, затим представници Равногорског покрета из Ивањице и Основне школе „Мајор Илић“ из Кушића.

У јутарњим часовима на Споменику погинулим Црногорским ратницима у ратовима за ослобођење Србије на Кушићима помен је служио свештеник Цркве у Кушићима, а  венце су положили: Дом културе из Ивањице у име општине Ивањица, Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда, КУД „Ђоко Патковић“ из Боботе и Удружење потомака ратника Србије „Коста Тодоровић“ из Ужица.

После полагања венаца почео је Сабор српске омладине из матице и расејања, чији је културно-уметнички програм трајао два ипо сата.

У оквиру културно-уметничког програма у неколико наврата млади уметници Антонија Вучићевић и Владан Поповић из Београда држали су Час историје, говорећи текст познатог српског књижевника Милована Витезовића, текст о Јаворском рату и мајору Михаилу Илићу.

Реализација програма текла је следећим редом:

 1. Прва је наступила певачка изворна група „Синови Јавора“ из Ивањице са песмом „Ој Јаворе моја љута рано“.
 2. Здравичар и гуслар из Сјенице Вук Пантовић одржао је здравицу прикладну овом догађају.
 3. Фолклорни ансамбл КУД-а „Моравица“ из Ивањице извела је сплет игара „Српско коло“
 4. Гуслар Вук Пантовић отпевао је уз гусле песму „Глас Скадра“
 5. КУД „Српски Витезови“ из Бања Луке, који седми пут учествују у програму Јаворског сабора, извео је „Игре са Грмеча“.
 6. Певачка група „Певање извика“ из Нове Вароши, која је последњих година освојила многа признања и стекла реноме на културно-уметничкој сцени Србије, у саставу Милтин Гујаничић, Раде Матијевић и браћа Даниловић, отпевала је 4 песме и измамила велики аплауз свих присутних.
 7. КУД „Голија“ из Новог Пазара извело је „Игре Подголијског краја“. Извођачи су бурно поздрављени, делом што успешно негују и чувају српско културно нематеријално наслеђе делом што долазе из Новог Пазара.
 8. Млада женска певачка група из Нове Вароши отпевала је песму „Црвен цвет“.
 9. СКУД „Ђоко Патковић“ из Боботе код Вуковара (Хрватска), које је шести пут на Јавору, извело је сплет игара из Шумадије.
 10. КУД Дома културе „Јован Томић“ из Нове Вароши извело је игре из околине Нове Вароши.
 11. Певачка група КУД-а „Српски Витезови“ из Бања Луке у другој кореографији отпевала је песму „Дрино водо“.
 12. Познати и признати српски певач и гуслар Миломир Миљанић из Никшића (Црна Гора) отпевао је уз гусле „Српске гусле у српске домове“. На тражење публике уметник је извео још једну нумеру.
 13. Културно-уметнички програм Сабора српске омладине из матице и расејања на Јавору 2021. године затворили су заједно певачке групе „Синови Јавора из Ивањице“ и „Српски витезови“ из Бања Луке песмом „Ој Косово зашто плачеш“.

Садржај и извођење програма били су импресивни, за незаборав. Да је жири бирао најбољег имао би тежак посао. Остајемо са очекивањем и надом да ће следећа Манифестација бити још садржајнија и боља.

После званичног програма организатори Манифестације приредили су заједнички ручак за учеснике у програму, госте и активисте у припреми и одржавању Манифестације.

УПРАВНИ ОДБОР

 

Напомена: Слике са Манифестације у галерији, у фајлу Манифестација „Јавор 2021.“, а комплетан програм Манифестације снимала је телевизија из Ивањице и можете погледати на YU Tube каналу Дома културе из Ивањице

ДОНАТОРИ