Да ли је двадесетгодишњи јубилеј велики јубилеј? Јесте, ако је његово трајање у времену било успешно. Јубилеј „Старе Рашке“ је изузетно велики, због остварених резултата у његовом трајању.

На дан Светог Симеона Мироточивог 26. фебруара 2020. године у Цркви Светог Димитрија на Новом Београду у присуству стотинак гостију обележена је Слава Хуманитарне организације. Истог дана у вечерњим часовима у свечаној сали Градске општине Нови Београд у присуству неколико стотина чланова и гостију одржана је јубиларна Скупштина „Старе Рашке“, изборна десета по реду.

Због јубилеја Слави је дата велика посвећеност, тако да су њени домаћини биле три угледне личности Хуманитарне организације: Рајко Добросављевић, Радиша Томашевић и Војин Вучићевић, који су сносили све трошкове Славе и Скупштине. После верског обреда у Цркви за позване госте приређен је Славски ручак у Ресторану „Маринада“ на Сави. Међу присутним гостима били су министар у Влади Србије г. Бранко Ружић, високи официри Министарства одбране и Војске Србије и представник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама при Министарству правде.

У просторијама општине Нови Београд, на чијој територији је седиште Хуманитарне организације, које локална самоуправа уступа бесплатно двадесет година, одржана је изборна и свечана Скупштина поводом јубилеја – 20 година постојања и успешног рада „Старе Рашке“. Скупштини је преседавао њен председник Зоран Пешовић.

На самом почетку Скупштине приказан је филм о активностима Хуманитарне организације у 2019. години, под називом Две деценије посвећености народу (филм на сајту Организације).

Пре предлагања и усвајања дневног реда председавајући је поздравио важне госте: председника општине Нова Варош Радосава Васиљевића, директора Болнице и Дома здравља у Сјеници и заменика директора Медицинског центра у Ужицу др Алтана Хамидовића, председника Заједнице Срба у Румунији Огњена Крстића, представнике културно-уметничких друштава из српског расејања са којима „Стара Рашка“ годинама сарађује, посебно у програму Манифестације на Јавору и то: КУД „Ђоко Патковић“ из Боборте код Вуковара у Хрватској, КУД „Свети Ђорђе“ из Станчева код Темишвара у Румунији и КУД „Српски витезови“ из Бања Луке у Републици Српској.

После поздрава присутних гостију председавајући је прочитао телеграме – честитке за Славу и Јубилеј, од којих је најснажнији аплауз добио телеграм од сестринске Хуманитарне фондације „Стара Рашка“ из Канаде, што је разумљиво када се зна колико је ова Фондација обезбедила средстава за Рашку област.

Привилегију да се обрате Скупштини овог пута су имали: Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош, који је истакао значај сарадње те локалне самоуправе са овом Организацијом и похвалио се чињеницом да је та локална самоуправа предложила Хуманитарну организацију за државно признање, које је организација на Сретење и добила и упутио јасну критику и осталим локалним самоуправама Рашке области што вечерас нису на овом скупу. 

 

Скупу се обратио и др Алтан Хамидовић који је Скупштини пожелео успешан рад, а Организацији пожелео да настави са успешним радом на добробит свих становника Рашке области.

Скупу се обартио и Огњен Крстић испред српске заједнице у Румунији, који је поред честитки за јубилеј и заслужено признање истакао значај сарадње са својом матицом и одао признање Организацији за све што чини на пољу хуманости, али и на јачању веза са српским расејањем.

Последњи се скупу обратио др Јово Лојаница који је похвалио Организацију за све што је учинила за Србе у Рашкој области и представио међународни скуп у Београду, који организује његова Фондација, а који ће се први пут на том нивоу одржати у Србији и који се односи на контролу квалитета роба и услуга по међународним стандардима. Искористио је прилику да уручи и скромне поклоне за председника Организације и председника Управног одбора Организације као и за чланове делегације Организације која је на овај скуп дошла из Сјенице.

На истом фону Карате удружење особа са инвалидитетом „Европа“ из Београда Организацији је уручила Захвалницу за остарену сарадњу и пружену помоћ у раду удружења у протеклој години.

У наставку Скупштине предложен је и усвојен следећи Дневни ред:

1. Избор радног председништва, записничара и два оверивача записника.

2. Усвајање Извештаја Надзорног одбора за 2019. годину.

3. Усвајање Извештаја о раду и финансијском пословању Организације за 2019. годину.

4. Уручење признања за посебан допринос успешном раду Организације у 2019. години.

5. Додела награде “Гордан Ранитовић” за 2019. годину.

6. Уручење студентских награда најбољим студентима из Рашке области на Шумарском, Ветеринарском и Пољопривредном факултету Универзитета у Београду.

7. Разрешење дужности свих носилаца функција у Организацији (Инокосних органа, чланова Управног одбора и Надзорног одбора).

8. Избор председника Организације, председника Скупштине, чланова Управног одбора и чланова Надзорног одбора Организације, у складу Статута.

9. Питања и одговори.

Пре преласка на Дневни ред присутни су минутом ћутања одали дужну пошту преминулим члановима Хуманитарне организације између две њене последње Скупштине.

Почетак рада Скупштине обележио је избор Радног председништва, у које су изабрани: Војин Вучићевић, Милојко Обућина, Др Зага Попадић, Мр Велибор Љујић и председавајући Зоран Пешовић.

У другој тачки Дневног реда Извештај Надзорног одбора за 2019. годину поднио је његов председник Милојко Обућина. Своје излагање Обућина је поделио на две целине. У првој се јавно захвалио Војину Вучићевићу за све што је дао Организацији у ове две деценије постојања Организације. Пожелео му добро здравље, дуг живот и још великих успеха са својом односно нашом Хуманитарном организацијом. У другом делу је говорио о начину рада Надзорног одбора и моделу по којем је контролисао функционисање Управног одбора у протеклој години. Истакао је да је на свакој седници Управног одбора увек био присутан неко из Надзорног одбора, да је Надзорном одбору била доступна целокупна документација Организације и на крају је закључио да је Организација радила све по закону и свој извештај је понудио Скупштини на усвајање. Извештај надзорног одбора за 2019. годину је једногласно усвојен.

По трећој тачки Дневног реда (Извештај о раду и финансијском пословању за 2019. годину) и шире од тога Скупштини се обратио председник Управног одбора Војин Вучићевић, говорећи о пет заокружених тема.

1) Обраћање у име Управног одбора и у своје име:

Између осталог Вучићевић је рекао: Обраћам вам се као председник Управног одбора, чију сам пословну политику годинама трасирао, а обраћам вам се и у своје име. Ово је моје последње обраћање у функцији председника Управног одбора, нагласио је Вучићевић, затим се захвалио члановима Хуманитарне организације за досадашњу подршку Управном одбору и њему, посебно се захвалио за аплаузе који су му упућивани у овој сали пуних двадесет година. Захвалио се донаторима који су препознали циљеве и задатке Хуманитарне организације и дали доанције у вредности близу 4.000.000 евра. Посебно се захвалио својим сарадницима, без чије искрене подршке и сарадње не би остварио завидан успех у раду. Вучићевић је истакао да је „Стара Рашка“ заокружила 20 година успешног рада и великих резултата, а на јединствену оцену да је за такве резултате његова заслуга, одговорио је – резултати су толико велики да не могу припасти једном човеку. Ти резултати су заједнички и треба сви да будемо на њих поносни, закључио је Вучићевић.

2) Представљање Извештаја о раду

У најкраћем Вучићевић је рекао: Све што бих причао о Извепштају то је у њему написано, немам ништа да додам. Извештај сте добили, или сте прочитали или ћете прочитати. За евентуално оправдане примедбе ја сам одговоран, с обзиром да сам текстописац овог Извештаја, као и свих деветнаест претходних, закључио је Вучићевић и предложио Скупштини у име Управног одбора да понуђени Извештај усвоји.

Извештај је једногласно усвојен.

3) Пријем државног одликовања

Вучићевић је надахнуто говорио о добијеном државном одликовању – Златна медаља за заслуге, којом је поводом Дана државности на Сретење 15. фебруара 2020. године председник Србије г. Александар Вучић одликовао Хуманитарну организацију „Стара Рашка“. Захвалио се председнику Вучићу у име 4.000 чланова са чланском картом Хуманитарне организације „Стара Рашка“, у име Управног одбора и у своје име, захвалио се у незаборав, нека се зна и памти. Ово државно одликовање и оно добијено од Српске православне цркве – Орден Светог Саве удружено чине подстрек за будући успешни рад Хуманитарне организације и основ за добијање помоћи за такав рад, закључио је Вучићевић.

4) Обележавање јубилеја – 20 година постојања и успешног рада

Вучићевић је присутне упознао и најавио да ће обележавање (прослава) јубилеја бити крајем априла ове године. Место и време одржавања свечаности биће накнадно утврђени, о чему ће чланови и донатори бити благовремено обавештени. Тог дана биће приказан филм и промовисана Монографија о двадесетогодишњем раду Организације. Копија филма и Монографија биће бесплатно подељени свима.

5) Будући планови Хуманитарне организације

Вучићевић је истакао потребу доношења пројеката, програма и планова за будуће активности Хуманитарне организације. Посебан акценат биће дат омасовљавању Организације, повећању броја чланова и донатора. Планира се да се у наредне две године број чланова и донатора повећа за 50%, рекао је Вучићевић.

Вучићевић је завршио своје обраћање поздрављен великим аплаузом присутних за своје обраћање и за све што је учинио за и у име Хуманитарне организације „Стара Рашка“ у протеклих 20 година.

По четвртој тачки дневног реда уручена су признања – Захвалнице, за посебан допринос успешном раду Организације у 2019. години. Захвалнице су добили: Хуманитарна фондација "Стара Рашка" – Торонто; СУТР "Маринада" – Београд; “ Dexy Co” DOO – Београд; БАС – Београдска аутобуска станица – Београд; и „Addiko banka“ AD – Београд. Захвалнице је уручио председник Управног одбора Војин Вучићевић.

Захвалнице за СУТР "Маринада" и "Dexy Co" DOO

По петој тачки дневног реда уручена је традиционална награда „Гордан Ранитовић“. Ова тачка изазавала је велику пажњу присутних због обраћања добитника награде Пушица Славољуба, дугогодишњег директора Музеја у Пријепољу. Пушица је надахнуто говорио о двадесетогодишњем раду Хуманитарне организације, о њеној сарадњи са Музејом у Пријепољу, о значају и улози постојања и рада „Старе Рашке“ на простору Рашке области. Новчани део награде добитнику је уручио председник Хуманитарне организације Рајко Добросављевић, а повељу је уручила кћерка почившег Гордана Ранитовића госпођица Нађа Ранитовић. Образложење предлога за награду дао је председник комисије Драган Лаптошевић.

Шеста тачка дневног реда била је посвећена младима – добрим студентима, којима 12 година заредом „Стара Рашка“ додељује новчане награде, најбољим на Пољопривредном, Шумарском, Факултету вереринарске медицине и Медицинском факултату  Београдског универзитета (укључно Медицински факултет Министарства одбране). Награде по одлуци Управног одбора уручио је председник Комисије др Бајо Цмиљанић, а награде су добили:Војко Мишевић из Нове Вароши, Вукман Петар из Краљева, Душан Андрић из Рашке, Ђурђица Каличанин из Прибоја, кадет Анђела Костић из Краљева, кадет Милош Тодоровић из Прибоја и Стефан Милетић из Краљева. У име награђених Скупштини се обратио и захвалио Организацији на наградама студент Војко Мишевић.

По седмој тачки дневног реда, а у складу Статута Организације, констатован је престанак функција руководству Организације.

У осмој тачки дневног реда изабрано ново руководство Организације. У ново руководство Организације изабрани су: председник Организације Рајко Добросављевић на мандат од 4 године, председник Скупштине Зоран Пешовић на мандат од 4 године. У Управни одбор на мандат од 2 године изабрани су: Голубовић Радојица, Дилпарић Ристо, Досковић Рашо, Ивановић Милован, Кањевац Горан, Лаптошевић Драган Мр Љујић Велибор, Мрдовић Милан, Прелић Раде, Пурић Душан, Остојић Драгојле, Секулић Томислав, Словић Драган, Томашевић Радиша и Трифковић Његослав. У Надзорни Одбор на мандат од две године изабрани су: Гујаничић Зоран, Мосуровић Лазар, Романдић Бобан, Смиљанић Рената и Шијаковић Недељко.

У име новоизабраног руководства члановима Скупштине на поверењу захвалио се члан Управног одбора Милан Мрдовић.

После Скупштине за све чланове и госте приређен је Славски коктел.

УПРАВНИ ОДБОР

ДОНАТОРИ