У октобру 2023.године "Стара Рашка" поделила је воћарима у општинама Прибој и Нова Варош 2.400 комада садница. У овој подели није било воћара из општине Пријепоље. Наводно они су добили бесплатно од некога саднице.

Овог пута дељене су саднице шљиве, јабуке, крушке трешње, вишње и ораха, све по набавној цени од 300 динара по комаду. Средства за набавку садница обезбедили су локалне самоуправе, корисници садница и Хуманитарна организација "Стара Рашка". Воћари су плачали саднице по 100 динара. Интересовање воћара за саднице било је изузетно велико, тако да је могла бити подељена и два пута већа количина да је имало садница и новца.

 

Подела садница у Новој Вароши

     

Подела садница у Прибоју

     

 

Набавка, сортирање и утовар садница извршени су код Расадника МИНД у Чачку. Извршено је од стране Расадника беспрекорно сортирање и везивање садница по списку корисника, што је омогућило поделу садница за мање од два часа, без икаквих проблема. Подела садница у Рашкој области траје двадесет година, са планом да се настави са овим програмом, јер је Лимска  долина богомдана за воћарство. Када дође до робне производње воћа "Стара Рашка" ће бринути о њеној продаји односно преради (сушењу шљива,производњи џемова и пекмеза...) или откупу за неког прерађивача, на пример "Будимку" из Пожеге.

Утовар садница МИНД ЧАЧАК

   

 

Данас када у општинама Рашке области скоро да нема индустрије, нема ни организоване пољопривреде, а ни туризам не доноси благостање, остаје реална претпоставка да је уносно бавити се воћарством. Свакако да за развој воћарства треба да буде заинтересована и држава. Програм развоја воћарства у Рашкој области није једини програм бриге о селу "Старе Рашке". У протеклих двадесет година помагала је она село на разне начине. Поменимо само неке реализоване програме: изградња инфраструктуре ( путеви, водовод...); набавка оваца и коза; склапање бракова; организовање пољопривредних изложби (Златарска сиријада);манифестације културног и историјског садржаја (Манифестација на Јавору, Сабор српске омладине из матице и расејана);  изградња и обнова верских објеката; итд.

Све наведено "Стара Рашка" је могла реализовати захваљујући средствима њених донатора. 
                                                                                Управни одбор
 

ДОНАТОРИ