''СТАРА РАШКА'' У ХУМАНИТАРНОЈ МИСИЈИ

                       Хуманитарна помоћ деци у Рашкој области

              У суботу 10. и недељу 11. фебруара 2024. године ''Стара Рашка'' је хуманитарним пакетима обрадовала децу у по једној сеоској школи у општинама у Рашкој области. Пакети вредни по 6.000 динара садржали су по тридесетак артикала (школски прибор, слаткише и друштвене игре уместо играчака). Пакете су добила деца од I  до IV разреда и предшколци, ако их је школа имала, укупно њих 204.

               Робне пакете у вредности од 1.200.000 динара и превоз до школа у Рашкој области обезбедило је бесплатно Предузеће  ''Dexy Co'' из Београда, чији је власник Никола (Слободана) Вучићевић. Група појединаца била је спонзор ове хуманитарне акције, уплативши појединачно од 5.000 до 50.000 динара. Битније је да је неко одлучио да буде спонзор за помоћ деци него ли износ спонзорства. Велики број оних којима је тражено спонзорство је изостао да буде спонзор, што подиже захвалност онима који су били спонзори. Било је наменског спонзорства за поједине школе, али више је било за подршку целом програму.

                Хуманитарне пакете су добила деца у школама: ОШ ''Бошко Буха'' у Ивању, општина Пријепоље, са истуреним одељењима у Сопотници, Дивцима и Лучицама, укупно 95-торо деце; ОШ ''9.мај'' у Саставцима, општина Прибој, са истуреним одељењима у Крајчиновићима и Забрњици, укупно 31 дете; ОШ ''Момир Пуцаревић'' у Акмачићима, општина Нова Варош, са истуреним одељењима у Виловима, Дрмановићима, Радијевићима и Аљиновићима, укупно 31 дете; ОШ ''Свети Сава'' у Барама, општина Сјеница, са истуреним одељењима у Врбици и Црвском, укупно 28-моро деце; и 25-торо деце из општинe Тутин. Вредношћу и садржајем пакета одушевљена су деца и њихови родитељи.

                 Спонзори заслужују да буду поменути, не наводећи износ спонзорства.

Свакако највећи спонзор је ''Dexy Co'' (Никола Вучићевић), без чије помоћи овај програм не би био реализован. Следе Вараклићи из Канаде (Драгана и Горан), рођени Пријепољци, из Ивања. Њихова помоћ је само наставак онога што они чине за децу у Рашкој области. Рангирани по вредности спонзорства су:

ТПЦ ''Орашац'' из Београда (Владета Томашевић, пореклом из Пријепоља), ''Тека градња'' из Београда (Драго Остојић, родом из Комарана – Нова Варош),Небојша Пузовић из Београда (пореклом из Ивања), Војин Војо Вучићевић из Београда, (пореколо из Штиткова – Нова Варош),''Rad Commerce’’ из Београда, ( Јелена Војновић), СТУР ''Маринада'' из Београда (Рајко Добросављевић, родом из Котраже),''Roma Company’’ из Београда (Немања Романдић, пореклом из Пријепоља), Др. Јово Лојаница из Београда (родом из Сјенице), Младоје Радовић из Крајчиновића (општина Прибој), ''Коник'' из Пријепоља (Иван Љујић из Ивања), ''Биомлек'' из Саставака (Милета Иконић), Душко Пешић из Београда (родом из Сјенице).

Овде се списак не завршава, јер има још најављених спонзора. Видећемо.

               Поделу у појединим школама карактерише начин организовања и исказан степен задовољства деце и њихових родитеља. Поделу у Саставцима снимала је Регионална телевизија из Прибоја, поделу у Ивању пратио је професионални фотограф, подела у Барама била је пуна емоција. Деца су припремила програм – рецитације и поздраве добротворима. Кажу да је први пут неко у овом забаченом пештерском селу обрадовао децу. То је могла учинити само ''Стара Рашка'', којој су деца приоритет. Овде је поклоне добило неколико деце чије су мајке родом из Албаније. То је за Хуманитарну организацију било посебно задовољство, с'обзиром да је она помагала склапање већег броја мешовитих бракова у Рашкој области, чије су невесте из Албаније.

             Ова мисија хуманитарне помоћи биће од утицаја да ''Стара Рашка'' настави са давањем хуманитарне помоћи деци у школама у Рашкој области.

 

                                                                                                                           Управни одбор

 

 

 

                                                                        У слици, без речи - подела деци хуманитарне помоћи 

 

                                              

 

                                                                                            

                                             

 

 

                                              

 

 

                                             

 

 

                                            

 

                     

                                           

 

 

                                          

 

 

                                         

 

 

                                         

 

 

                                       

ДОНАТОРИ